Alunite si Tumori Cutanate
Excizia alunitelor / formatiuni tumorale
Alunitele (nevii pigmentari) sau formatiunele tumorale benign/maligne ale pielii trebuie sa le acordam o mare importanta. Excizia formatiunilor tumorale (alunitelor) este procedura prin care sunt indepartate prin excizie chirurgicala si nu laser. Multe melanoame maligne incep de la o alunita banala neglijata in timp, de aceea este important ca acea formatiune tumorala excizata sa fie examinata histopatologic pentru excluderea posibilitatii unui cancer.
Pasii care trebuiesc respectati
Medicul specialist in partea de diagnosticare a problemelor de piele este medicul dermatolog, care in urma unui consult de specialitate si a dermatoscopiei va recomanda necesitatea interventiei chirurgicale. Chirugul plastician, prin natura profesiei sale, poate inlatura chirurgical formatiunea tumorala cu o cicatrice cat mai discreta si estetica. Daca aceasta formatiune tumorala are potential malign, este important de stiut de catre doctorul plastician. In functie de rezultat, vom face excizia mai mare sau mai mica cu margini de siguranta oncologic. Colaborare cu medical anatomo-patolog este importanta, care va indica tipul formatiunii tumorale si daca este excizata in tesut sanatos.
Cand e necesar sa cerem o parere?
Daca aveti o formatiune tumorala care arata atipic, care se modifica in dimensiune si culoare, care sangereaza, asimetrica, cu margini neregulate, sau care doare, este foarte important sa fiti examinat de un medic specialist in domeniu.
De asemenea, daca aveti alunite cu aspect normal pe care doriti sa le inlaturati din ratiuni estetice (pe fata) sau pentru ca ele sunt intr-o zona care va jeneaza. Formatiunele tumprale ce au dimensiuni foarte mari, puteti apela la procedura chirurgicala de inlaturare a acestora.
Care sunt riscurile?
Cele mai frecvente sunt aparitia hematoamelor, dehiscenta plagii si a infectiei. In urma examenului histopatologic daca diagnosticul va fi de melanom malign este necesar reinterventii suplimentare, iar pacientul va necesita proceduri diagnostice si urmarire la distanta cu supraveghere oncologica.
Este important de retinut ca interventia chirurgicala nu creste riscul de cancer, insa neextirparea la timp a unui melanom malign (tumora maligna) poate avea consecinte neplacute.
Indicatii preoperatorii
Trebuie sa ii spuneti medicului despre alte boli suferite, despre interventii anterioare , alergii la medicamente. Inainte de operatie medicul va recomanda analizele uzuale daca este cazu.
Nu mancati si nu beti nimic minim cu 4 ore inaintea operatiei cu anestezie locala.
Este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, precum ibuprofenul si vitamina E cu 2 saptamani inainte de operatie.
Nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea.
Daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va reapucati decat la minimum 2 saptamani dupa.
Epilare zona cu cateva zile inainte de interventie daca este cazul.
Interventia chirurgicala
Excizia alunitelor se face in general cu anestezie locala si dureaza in general intre 30-60 de minute. Operatia nu presupune spitalizare, pacientul fiind gata de plecare imediat dupa operatie.
Formatiunea tumorala (alunita) va fi trimisa obligatoriu la examen histopatologic pentru confirmare daca este excizata in tesut sanatos si de ce tip este (benign/malign).
Recuperare postoperatorie
Firele de sutura se extrag 10-14 zile si evitam traumatismele, spalarea plagii in aceasta perioada. Cicatricea se va vindeca la 6-8 saptamani. La 14-21 de zile avem si confirmarea examenului histopatologic care ne aduce linistea interioara.
Concluzii
Daca doriti sa scapati de griji si de idei negative va stam la dispozitie. Pentru a va veni in ajutor, tot ce aveti nevoie e sa apelati cu incredere!