Brahioplastie
Brahioplastia sau liftingul bratelor este o operatie estetica facuta pentru inlaturarea excesului de piele si grasime de la nivelul bratelor (in zona dintre axila si cot).
Ce pacienti pot beneficia de brahioplastie?
In general se adreseaza adultilor cu o foarte mare laxitate a tesuturilor bratelor, cu un exces mare de piele datorat pierderii elasticitatii prin inaintarea in varsta sau scaderii masive in greutate. Nu este o interventie chirurgicala pentru slabire, ci se adreseaza problemelor aparute dupa slabire, pentru refacerea aspectului tonifiat si proportionat al bratelor.
Ce este brahioplastie?
Tesutul moale al bratelor devine lax. Si persoanele slabe pot avea un exces de piele pe brate ca urmare a imbatranirii sau genetic. Chiar si la cei care fac exercitii fizice regulate poate aparea aceasta problema.
Tipuri de Brahioplastie
In functie de marimea excesului de piele si grasime si de localizarea acestora (preponderent la radacina bratului, spre axila sau pe toata lungimea bratului pana la cot) se va stabili tipul de lifting indicat fiecarui pacient.
Liftingul cu cicatricea transversala, localizata in axila – se adreseaza pacientilor care prezinta un exces de piele minim si rezulta o cicatrice plasata in pliurile de sub brat. Se asociaza aproape intotdeauna cu lipoaspiratia.
Liftingul pe toata lungimea bratelor – elimina tesutul gras si pielea in exces de la cot pana la axila, rezultand o cicatrice plasata pe fata interna a bratului.
Liftingul de brate extins – elimina surplusul de piele si grasime atat de pe brate cat si de pe fata laterala a toracelui, cicatricea rezultata prelungindu-se dincolo de axila, in lateralul sanilor. Acest tip de lifting se adreseaza aproape exclusiv persoanelor care au slabit foarte mult, de obicei prin chirurgie bariatrica.
Alternative?
In cazul persoanelor cu pielea elastica liposuctia poate sa rezolve problema. Daca pielea are o elasticitate satisfacatoare se va retracta pe noul contur al bratului in urma lipoaspiratiei, dar daca prezinta vergeturi (semn de calitate proasta a tesuturilor) si este deja in exces, dupa lipoaspiratie rezultatele vor fi de calitate inferioara. In acest caz singura modalitate de refacere a aspectului normal al bratelor este eliminarea surplusului de piele.
Indicatii preoperatorii pentru brahioplastie
Trebuie sa spuneti medicului despre alte boli suferite, despre interventii anterioare , alergii la medicamente si modul in care ati slabit. Inainte de operatie medicul va recomanda analizele uzuale, consult cardiologic si Rx pulmonar.
Nu mancati si nu beti nimic minim cu 8 ore inaintea operatiei.
De regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale, de aceea atunci cand programati operatia trebuie sa tineti cont si de acest aspect.
Nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea.
Trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale precum: hipotensiune sau hipertensiune arteriala, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente.
Daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va reapucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie.
Evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie.
In cazul in care veti raci sau veti face o infectie de orice fel, operatia trebuie obligatoriu amanata pana dupa vindecarea completa.
Interventia chirurgicala (operatia)
De obicei operatia de lifting a bratelor dureaza intre 2-3 ore. Poata sa implice anestezie locala cu sedare sau anestezie generala, in functie de cat de complexa este operatia. Pacientul/pacienta poate pleca acasa in aceiasi zi dupa anestezie locala sau ramane internata 24 de ore in clinica pentru supraveghere medicala la cei cu anestezie generala. In cazul liftingului extins pe lateralul toracelui timpul operator este mai lunga ajungand la 4-5 ore.
Postoperator
Postoperator veti avea nevoie de aproximativ 7-10 zile de concediu deoarece este important sa mentineti bratele ridicate pentru diminuarea edemului (umflaturilor) si sa limitati miscarile. Veti purta un corset elastic special timp de 6-8 saptamani.
Riscuri si complicatii
Decizia de a urma o interventie chirurgicala pentru liftingul bratelor este una personala si va trebui sa decideti daca beneficiile in cazul dumneavoastra sunt suficient de mari pentru a accepta riscurile care exista in orice operatie, nu doar in cazul celor de chirurgie estetica: riscuri legate de anestezie, sangerare, hematoame, seroame, infectii, cicatrici inestetice, etc.
Rezultate
Imbunatatirea aspectului apare imediat, dar rezultatul final va fi vizibil dupa cel putin 3-6 luni de la operatie. Desi operatia de lifting al bratelor are efecte de durata, nici o procedura estetica nu poate opri procesul de imbatranire. De asemenea fluctuatia in greutate afecteaza rezultatul operatiei.
Concluzii
Rezultatele sunt bune in ceea ce priveste reconturarea bratelor si sunt definitive, dar acest lucru se realizeaza cu pretul unor cicatrici care pot fi inestetice si sunt plasate in zone in care pot fi vizibile.