Chisturi
Tratamentul chistelor sebacee si sinoviale
Chisturile sebacee
Chistele sebacee sunt tumorete benigne, hemisferice, de culoarea pielii, dezvoltate pe scalp, faţă sau alte zone în care se găsesc glande sebacee.
Ele conţin sebum şi seamănă cu un coş uriaş. Pot creşte în dimensiune şi pot rupe pereţii chistului moment în care se suprainfecteaza. Chistele sebacee pot fi excizate chirurgical prin anestezie locală fără riscuri majore.
Chisturile sinoviale
Chisturile sinoviale sunt noduli frecvent localizați la mână și încheietură, care apar adiacent articulațiilor sau tendoanelor. Localizările cele mai frecvente sunt pe ambele fețe ale articulației pumnului (radiocarpiene), fața palmară a bazei degetelor, fața dorsală a vârfului degetelor și în dreptul ultimei articulații a degetului. Chistul sinovial este asemănător unui balonaș, fiind umplut cu un lichid clar sau cu un gel. Acesta își poate schimba dimensiunile sau poate chiar să dispară complet, putând, sau nu, să fie dureros.
Cauze
Cauza chisturilor sinoviale este necunoscută, deși se pot forma în prezența unei iritații articulare sau de tendon, precum și datorită modificărilor mecanice. Acestea apar la orice vârstă.
Diagnostic
De obicei, diagnosticul este pus pe baza localizării nodulilor, precum și aspectului exterior al acestora. Chisturile sinoviale sunt de obicei formațiuni rotunde sau ovalare, putând fi moi sau ferme la atingere. Cele aflate la baza degetelor, pe fața palmară, sunt cel mai adesea extrem de dure, având dimensiunile unui bob de mazăre, fiind sensibile la presiunea aplicată direct. Medicul poate să solicite radiografii pentru a evidenția posibile probleme la nivelul articulațiilor adiacente. Chistele sinoviale localizate la ultima articulație a degetului prezintă adesea un fragment osos – un mic nodul sau ”cioc osos” – iar asociat cu acesta, pielea supraiacentă se poate subția, cu apariția unui șant pe toată lungimea patului unghial, în jurul chistului.
Tratament
In mare parte tratamentul chistului sinovial ete chirurgical, uneori necesită simpla observare, în special atunci când sunt nedureroase, pentru că pot dispărea spontan.
Dacă chistul devine dureros, limitează activitățile manuale sau este inestetic, există multe opțiuni terapeutice disponibile. Pot fi prescrise purtarea de ortezele/atele și medicamentele antiinflamatoare pentru a scădea durerea asociată activității. Chistul poate fi aspirat pentru îndepărtarea lichidului din interior și decomprimarea acestuia, prin introducerea unui ac în interior, manevra putând fi efectuată în cabinetul de consultații. Deși este o metodă frecvent utilizată, aspirarea se asociază în mod obișnuit cu recurențe.
Dacă metodele nechirurgicale nu reușesc să amelioreze simptomatologia, sau dacă chistul reapare, se indică tratamentul chirurgical. Intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea chistului împreună cu capsula articulară sau teaca tendonului. În cazul chistului sinovial, localizat la nivelul articulației pumnului, atât metoda tradițională deschisă, cât și cea artroscopică, oferă rezultate bune. Tratamentul chirurgical este cel mai adesea încununat de succes, dar chistul poate reapărea. Dacă planează suspiciuni asupra diagnosticului, biopsia excizională și examinarea histopatologică vor defini mult mai clar.
Recuperare postoperatorie
Firele de sutura se extrag dupa 10-14 zile. In aceasta perioada trebuie sa evitam traumatismele locale, expunerea la temperaturi neadecvate si bai locale. Vom aplica imobilizare pentru 7-10 zile.
Care sunt riscurile?
Cele mai frecvente sunt aparitia hematoamelor, infectiei si dehiscenta plagii. O astfel de complicatie poate necesita o reinterventie minora.
Concluzii
Daca doriti sa scapati de griji va asteptam pentru cele mai bune indicaţii de tratament adaptate tipului de cicatrice, localizării acesteia şi tipului de vindecare estetic. Pentru a va veni in ajutor, tot ce aveti nevoie e sa apelati cu incredere!