Lifting Facial
Liftingul facial este o operatie care se practica din perioada anilor ’70 si este cea mai buna solutie pentru atenuarea prejudiciilor estetice ale varstei.
Pe masura ce oamenii imbatranesc, efectele gravitatiei, stresurile cotidiene si expunerea la soare pot fi vazute pe fetele lor, prin aparitia unor riduri adanci. Procesul de imbatranire afecteaza, pe langa piele si tesuturile subiacente cum ar fi: muschii fetei si gatului, chiar si scheletul osos poate fi sediul unor modificari involutive. Inaintarea in varsta face sa apara riduri mai mult sau mai putin adanci, obrajii sa-si piarda supletea, iar contururile armonioase ale fetei sa fie transformate intr-un proces de imbatranire, el dand numai “timpul inapoi” prin atenuarea celor mai vizibile semne. Interventie chirurgicala care are ca scop imbunatatirea aspectului fetei prin indepartarea aspectelor inestetice cauzate de varsta.
Ce pacienti pot beneficia de liftingul facial
Liftingul cervico-facial poate fi efectuat incepand de la momentul aparitiei semnelor de imbatranire, in general incepand cu varsta intre 40 si 50 de ani dar, se poate face si la persoane sanatoase cu varsta de 80 de ani. Trebuie retinut faptul ca liftingul intinereste dar nu infrumuseteaza, in sensul ca operatia corecteaza efectul imbatranirii.
Liftingul cervico-facial este cel mai frecvent realizat; reprezinta corectia chirurgicala a procesului de imbatranire la nivelul gatului si al fetei, de la regiunea tamplelor pana la nivelul marginii mandibulare.
Riscurile operatiei
Nu exista operatie ca sa nu implice un risc. Cand operatia este facuta de un chirurg plastician experimentat, complicatiile sunt rare si de obicei minore. Exista diferente foarte mari intre pacienti in ceea ce priveste capacitatea de vindecare, astfel ca rezultatul nu este niciodata complet previzibil.
Indicatii preoperatorii pentru lifting facial
Trebuie sa ii spuneti medicului despre alte boli suferite, despre interventii anterioare, alergii la medicamente. Inainte de operatie medicul va va recomanda analizele uzuale, consult cardiologic si Rx pulmonar.
Nu mancati si nu beti nimic minim cu 8-10 ore inaintea operatiei.
Este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, precum ibuprofenul si vitamina E cu 2 saptamani inainte de operatie.
De regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale, de aceea atunci cand programati operatia trebuie sa tineti cont si de acest aspect.
Nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea.
Trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale precum: hipotensiune sau hipertensiune arteriala, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente.
Trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact.
Daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va reapucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie.
Evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie.
In cazul in care veti raci sau veti face o infectie de orice fel, operatia trebuie obligatoriu amanata pana dupa vindecarea completa.
Inainte de operatie se recomanda sa indepartati: fardurile de pe fata, genele false, lentilele de contact si bijuteriile.
Interventia chirurgicala
Operatia de lifting facial se efectueaza sub anestezie generala, iar durata sa este de 3–4 ore, in functie de complexitatea tehnicilor alese. Incizia se realizeaza in pielea paroasa a regiunii temporale, coboara in fata urechii, apoi pe sub lobulul urechii, in spate pana la aproape jumatatea urechii si se pierde in par. Pielea este separata de grasimea subiacenta si de muschi. Pentru un efect mai indelungat al operatiei, este recomandat sa se practice si suspensia musculaturii si grasimii pometilor. Excesul de piele este indepartat, iar sutura se realizeaza cu fire fine pentru a obtine o cicatrice cit mai putin vizibila. De obicei, postoperator se lasa un tub de dren 24–48 de ore pentru a evita aparitia hematomului. Dupa operatie se aplica un pansament circular compresiv la nivelul fetei. In acelasi timp operator se poate realiza si corectia chirurgicala a surplusului de piele de la nivelul pleoapelor.
Spitalizarea postoperatorie
Intrucat interventia de lifting facial poate dura uneori destul de mult si este foarte delicata ca evolutie, este necesara o spitalizare de cel putin 2-3 zile, perioada in care se administreaza antibiotice, antiinflamatori si antitrombotice.
Posibile complicatii postoperatorii
Ca si complicatii pot aparea: hematoame, infectii, lezarea unui ram motor din nervul facial. De asemenea, poate aparea o latire a cicatricelor si o rarire a parului la nivelul cicatricei temporale. Liftingul facial este o interventie chirurgicala de mare delicatete, necesitand cunostinte temeinice ale anatomiei fetei, de aceea este recomandat sa o efectuati la un chirurg plastic cu experienta in domeniu. In afara complicatiilor comune tuturor interventiilor chirurgicale (hematom, serom, infectie), pot aparea necroze tegumentare sau leziuni ale unui ram motor al nervului facial cu deficit estetic si functional evident. In functie de tipul de cicatrizare, cicatricile vor fi mai mult sau mai putin evidente.
Recuperarea postoperatorie
In primele zile postoperator, poate exista un usor disconfort precum si dureri locale care pot fi combatute cu medicatie antialgica. De asemenea, timp de cateva saptamani poate persista o usoara amorteala a pielii. Dupa interventia de lifting facial, aspectul fetei este unul edematiat cu o posibila aparitie a vanatailor la citeva zile. Este bine ca imediat postoperator sa fie purtata o masca elastica, pentru a preveni umflarea si invinetirea exagerata a pielii fetei, aceasta asigurand si un confort deosebit. Operatia de lifting facial nu este una dureroasa, iar edemele si vanataile vor trece in 10-14 zile. Bandajele se pot pastra pana la 7-10 zile. Firele de sutura se vor extrage la 10-12 zile. Dupa vindecare, trebuie sa se evite expunerea la soare sau la frig exagerat. Cicatricile au o singura portiune vizibila, cea din fata urechii, dar in general aspectul va ramane putin detectabil.
Concluzii
Trecerea anilor isi pune amprenta asupra fiecarei parti a corpului nostru, fata fiind insa prima care are de suferit de pe urma inaintarii in varsta, cu timpul isi pierde expresia si zambetul placut cu care ne-am obisnuit. Lifingul este solutia pentru un chip cu zece ani mai tanar!