Otoplastie
Otoplastia este intervenția chirurgicală care are ca scop micșorarea distanței între ureche (așa-numitul pavilion auricular) și cap (practic baza ei de implantare), îndreptarea, reducerea mărimii sau modelarea urechilor. Această procedură este indicată, aşadar, celor care îşi doresc un alt aspect al urechilor, fiind nemulţumiţi de înfăţişarea lor din acest punct de vedere aşa-numitele ”urechi clăpăuge”. Procedeul chirurgical prin care urechile mari, proeminente sunt apropiate de cap cu restaurarea pliului central al urechii. Urechile decolate sunt cel mai frecvent congenitale, mult mai rar putand aparea posttraumatic; sunt frecvent bilaterale, putand exista si cazuri in care este afectata o singura ureche.
Indicatii preoperatorii pentru operaţia de otoplastie
este foarte importanta micsorarea numarului de tigari sau chiar renuntarea la fumat cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat dupa minimum 2 saptamani dupa operatie;
evitati cu cel putin 10-14 zile inainte de operatie aspirina, ibuprofenul si vitamina E, sau a altor medicamente care pot influenţa coagularea sângelui, precum daca este posibil întreruperea tratamentului cu anticoncepţionale;
nu mancati si nu beti nimic cu aproximativ 8 ore inainte de operatie;
la femei, de regula operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet zaharat, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea;
daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;
inainte de operatie se recomanda sa indepartati: fardurile de pe fata si bijuteriile.
Interventia chirurgicala
Otoplastia se realizează în general la ambele urechi pentru a obţine un efect simetric. Intervenţia chirurgicala se poate efectua sub anestezie locală sau generală, în funcţie de vârstă. Astfel, copiilor foarte mici le este recomandată anestezia generală, iar adolescenţilor şi adulţilor cea locală.
Procedura chirurgicală constă într-o incizie în partea posterioară a urechii urmată de excizia unei elipse tegumentare, expunerea cartilajului auricular și excizia unei porțiuni din el. Sutura cu fire neresorbabile a cartilajului auricular dorsal la periostul mastoidian (osul din spatele urechii) pentru un rezultat definitiv. Cartilajul poate fi de asemenea modificat ca forma, el fiind apoi fixat cu suturi pentru a susţine urechea în poziţia dorită. La finalul intervenţiei chirurgicale de otoplastie, chirurgul plastician va aplica un bandaj compresiv-elastic.
Operatia se efectueaza sub anestezie locala sau anestezie generala si dureaza intre 1 si 2 ore, in functie de complexitatea procedurii. Pacienta/pacientul poate pleca acasa dupa cateva ore sau ramane peste noapte in clinica sub supraveghere medicala la cei cu anestezie generala.
Posibile complicaţii ale intervenţiei de otoplastie
Complicaţiile sunt în general rare. Pot apărea însă unele reacţii nedorite precum sângerare, hematoame sau infecţii. Unii pacienţi au acuzat, de asemenea, şi dureri, dar acestea au cedat la administrarea de analgezice. Urmărind însă indicaţiile chirurgului plastician, eventualele complicaţii sau neplăceri pot fi evitate. Otoplastia nu influenţează funcţia auditivă.
Recuperarea în urma operaţiei de otoplastie
Firele de sutura se vor suprima la 10-14 zile de la interventie, dar este bine sa purtati timp de 3 saptamani o bentita usor compresiva care sa mentina urechile apropiate de cap. Cicatricile sunt practic invizibile datorita pozitionarii in spatele urechilor. Postoperator veti urma un tratament cu antibiotic si antiinflamator pentru 5 zile. Reintegrarea sociala si profesionala se poate face in 2-3 zile de la operatie.