Abdominoplastia este o operaţie şi pentru femei, şi pentru bărbaţi
Trecerea anilor îşi pune amprenta asupra fiecărei părţi a corpului nostru. În special după perioada de sarcină şi după naştere, abdomenul femeilor îşi pierde tonicitatea şi elasticitatea, uneori chiar apare un exces de piele flască. Abdominoplastia reprezintă în egală măsură o operaţie estetică, dar şi una de necesitate.
Deşi este o interventie chirurgicala cosmetica, adresata in principal persoanelor ce doresc o imbunatatire a aspectului regiunii abdominale, ea poate devenii o interventie de necesitate pentru persoanele cu sort abdominal voluminos sau defecte ale peretelui abdominal.
Prin abdominoplastie se îndeparteaza excesul de piele şi grăsime de la nivelul regiunii abdominal şi, concomitant, se poate întări peretele muscular al abdomenului, şi se poate accentua linia taliei şi se pot îndepărta vergeturile localizate sub ombilic. Se obţine astfel un abdomen plat şi ferm.
Ce pacienti pot beneficia
Abdominoplastia se adresează în egală măsură, atât femeilor, cât şi bărbaţilor care nu reuşesc să scape de burtă prin dietă sau exerciţii. Este soluţia ideală pentru persoanele care au slăbit multe kilograme şi au rămas cu ”şorţ abdominal”.
Abdominoplastia nu e indicată femeilor care plănuiesc o sarcină în viitor. După această operaţie nu sunt indicate pierderi importante de greutate, prin urmare, dacă plănuiti să mai scăpaţi de câteva kilograme, slăbiţi înainte de operaţie.
Operaţia se face sub anestezie generală
Intervenţia durează 3-5 ore şi necesită anestezie generală. După operaţie, pacientul rămâne internat 48-72 de ore, sub supraveghere medicală. Rezecţia ţesutului adipos şi a tegumentului abdominal în exces, presupune apariţia unor cicatrici la nivelul abdomenului, dar acestea vor fi localizate astfel încât să fie complet mascate de lenjeria intimă. În cadrul intervenţiei de abdominoplastie eu fac, dacă este necesar, în aceeaşi etapă operatorie, şi lipoaspiraţie sau cura herniilor de orice tip (folosind plasă doar de calitate superioară).
Indicaţii postoperatorii
Pentru a evita formarea unor hematoame, postoperator se montează tuburi de dren care, de regulă, se menţin primele 24-48 ore. Disconfortul postoperator este moderat. În primele 24-48 de ore după operaţie, pot să apară dureri moderate la locul inciziilor, care se calmează cu antialgice. De asemenea, pot să apară echimoze şi un discret edem al peretelui abdominal,însă acestea dispar rapid, la câteva zile după operaţie. Vindecarea completă necesită 10-14 zile, timp in care sunt necesare controale periodice. Timp de o luna după operaţie, este utilă purtarea unei burtiere elastice. Sunt contraindicate eforturi fizice de orice fel, precum şi practicarea oricărui sport de performanţă.
Comments