top of page
Caută
Poza scriitoruluiEstetica-Med

Interviu Revista

Calitatea vietii se poate imbunatatii prin mentinerea frumusetii, nu prin schimbarea ei!


Dr. Ivan Vatamanesku este medic Specialist – Chirurgie Estetică, Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri. A profesat opt ani în Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi din Bucureşti, unde a operat alături de conf. dr. Nicolae Antohie (şef de clinică) şi a colaborat cu toţi medicii consacraţi din spital.


A realizat mii de intervenţii chirurgicale, acoperind aproape în totalitate vastul areal al esteticii şi al chirurgiei plastice şi reparatorii, ceea ce îl recomandă ca specialist care cunoaşte toate dedesubturile acestei profesii. S-a retras în medicina privată şi activează în cadrul Clinicii EsteticaMed, din Bucureşti, str. Virgil Madgearu nr. 28 (Satul Francez).





Ce v-a determinat să faceţi această alegere, domnule doctor?

- Activitatea din spital mi-a plăcut şi mi-a folosit într‑o măsură enormă. Acolo nu întâlneşti două cazuri la fel şi, mai ales, nu întâlneşti cazuri simple. Am dobândit o experienţă nepreţuită. Latura medicală pe care o abordez acum este una de fineţe, în permanentă dezvoltare şi care necesită o pregătire continuă. Sectorul privat îmi oferă posibilitatea să folosesc produse consacrate, de cea mai bună calitate şi aparatură de ultimă generaţie şi cele mai moderne, eficiente şi sigure tehnici.



De ce a luat aşa o amploare medicina estetică?

- Oamenii au înţeles că îşi pot îmbunătăţi calitatea vieţii prin menţinerea şi îmbunătăţirea frumuseţii personale. Atenţie! Prin menţinerea şi îmbunătăţirea,şi nu prin schimbarea frumuseţii personale. E important să-ţi păstrezi tinereţea, asta nu înseamnă că o femeie de 50 de ani trebuie să arate de 25. Dar să arate într-un mod îngrijit, fără piele căzută, fără riduri, fără kilograme exagerate… este esenţial. Şi la bărbaţi imaginea contează mult. Spre exemplu, avem clienţi care vin pentru tratament cu botox, pentru riduri.


Care sunt cele mai frecvente intervenţii pe care le faceţi la femei? Dar la bărbaţi?

- Femeile vin de obicei pentru nas, implant mamar, lifting sau micşorare de sâni, abdmenoplastie – lipoaspiraie şi ridicarea pleoapelor. Bărbaţii apelează la corecţiile nasului, pleoapelor, ginecomastie (remodelarea sânilor). Am făcut peste 1.000 de operaţii de toate felurile, în domeniul esteticii. Asta înseamnă cam 30-40% din totalul operaţiilor efectuate de mine. Pentru că am operat aproape 2.000 de cazuri de chirurgie reconstructivă, reparatorie şi arsuri în Spitalul de Arşi. Am rezolvat cazuri grave, de exemplu am reuşit să pun la loc mâini şi picioare. Minerii de la Petrila (2008- 2009) care au ajuns la mine cu arsuri pe 70-85% din suprafaţa corpului, după multe intervenţii chirurgicale, au plecat acasă pe picioare.


De ce a luat aşa o amploare medicina estetică?

- Oamenii au înţeles că îşi pot îmbunătăţi calitatea vieţii prin menţinerea şi îmbunătăţirea frumuseţii personale. Atenţie! Prin menţinerea şi îmbunătăţirea,şi nu prin schimbarea frumuseţii personale. E important să-ţi păstrezi tinereţea, asta nu înseamnă că o femeie de 50 de ani trebuie să arate de 25. Dar să arate într-un mod îngrijit, fără piele căzută, fără riduri, fără kilograme exagerate… este esenţial. Şi la bărbaţi imaginea contează mult. Spre exemplu, avem clienţi care vin pentru tratament cu botox, pentru riduri.


Aveţi intervenţii pe care preferaţi să nu le faceţi?

- Himenoplastia, adică să le redau virginitatea femeilor, şi schimbarea de sex. Nici alungirea penisului nu este o intervenţie pe care ţi-ai dori să o faci în mod special, cel puţin nu cu pasiune. Implică nişte tehnici operatorii şi nişte îngrijiri postoperatorii destul de neplăcute. Iar mie îmi place să‑mi fac meseria din pasiune. Ori acestea nu îmi oferă nicio satisfacţie profesională. De cele mai multe ori, sunt doar un moft al clientului. Cu toate acestea, dacă sunt necesare (un penis de o lungime mică sau medie, prin intervenţie chirurgicală, poate fi alungit cu 4 cm), nu refuz niciun pacient.


Ne puteţi da o listă de preţuri pentru cele mai întâlnite operaţii pe care le faceţi?

- Preţurile sunt personalizate, ca şi intervenţia şi tratamentul, în funcţie de complexitatea cazului. O rinoseptoplastie poate costa între 1.700 si 2.500 de euro. Depinde… Un implant mamar, de la 2.500 la 3.500 de euro, asta incluzând tot, adică protezele, corsetul, operaţia, spitalizarea - iar clienţii primesc întotdeauna factură şi chitanţă. Preţurile se stabilesc la consultaţie, în funcţie de complexitatea cazului. De fiecare dată, urmăresc atât aspectul estetic, cât şi partea funcţională. De exemplu, rinoplastia şi deviaţia de sept, abdomenoplastia şi hernia ombilicală abdominală.


În mintea românilor s-a împământenit ideea că nu e bine să umbli la aluniţe, deoarece operaţia ar declanşa cancerul. Adevărul este, însă, cu totul altul. Intervenţia chirurgicală nu creşte riscul de cancer, însă neextirparea la timp a unui melanom malign (tumora malignă) poate avea urmări grave.


Trebuie să acordăm o atenţie deosebită aluniţelor (nevi pigmentari), deoarece multe melanoame maligne pornesc de la o aluniţă banală, neglijată. Melanomul este un cancer potenţial agresiv, ce poate evolua rapid in citeva luni. Pe de altă parte, dacă e identificat la timp şi excizat corect, această intervenţie poate fi suficientă pentru vindecare.


Primul pas este să mergeţi la un dermatolog, care, în urma unui consult de specialitate şi a dermatoscopiei, vă recomandă sau nu intervenţia chirurgicală. Melanoamele se îndepărtează doar prin excizie chirurgicală, nu cu laser. Dacă formaţiunea tumorală are potenţial malign, chirurgul plastician trebuie să ştie acest lucru: va face excizia mai mică sau mai mare, cu margini de siguranţă oncologică. După intervenţie, ţesutul este trimis la anatomopatologie, pentru a afla tipul formaţiunii tumorale şi dacă este excizată în ţesut sănătos. În urma examenului histopatologic, dacă diagnosticul va fi de melanom malign, sunt necesare reintervenţii suplimentare, iar pacientul va necesita proceduri diagnostice şi urmărire la distanţă cu supraveghere oncologică.


Persoanele cu pielea şi ochii deschise la culoare, care se ard uşor la soare, cei care au aluniţe numeroase (câteva zeci), cei care au suferit arsuri solare, cei care s-au expus excesiv la solar, cei care au antecedente de melanom (personale sau familiale) au risc mai mare de îmbolnăvire.


Cel mai des pacienţii se neliniştesc din cauza aluniţelor ieşite în relief, dar, statistic, cele care arată ca o pată sunt mult mai periculoase.


Însă aluniţele pot fi înlăturate şi din raţiuni estetice: când e vorba de leziuni proeminente pe faţă („neg de vrăjitoare“) sau pe zonele de frecare (cureaua, breteaua sutienului, gulerul). Traumatismele cronice minore sunt mai importante decât o lovitură unică majoră, iar acest argument (frecarea, lovirea, tăierea repetată sau smulgerea firelor de păr de pe o aluniţă) este uneori suficient pentru indicaţia chirurgicală.


Indicaţii preoperatorii

  • Trebuie să îi spuneţi medicului despre alte boli suferite, despre intervenţii anterioare, alergii la medicamente. Înainte de operaţie, medicul vă recomandă analizele uzuale dacă este cazul.

  • Este interzisă administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin, precum ibuprofenul şi vitamina E, cu două săptămâni înainte de operaţie.

  • Nu beţi cafea în ziua intervenţiei.


Intervenţia chirurgicală

Excizia aluniţelor se face în general cu anestezie locală şi durează între 30 şi 60 de minute. Operaţia nu presupune spitalizare, pacientul poate să plece imediat acasă.

Formaţiunea tumorală (aluniţa) va fi trimisă obligatoriu la examen histopatologic pentru confirmare dacă este excizată în ţesut sănătos şi de ce tip este (benign/malign).


Recuperare postoperatorie

Firele de sutură se extrag 10-14 zile. Trebuie evitate traumatismele, spălarea plăgii în această perioadă. Cicatricea se va vindeca la 6-8 săptămâni. La 7-10 zile avem şi confirmarea examenului histopatologic care ne aduce liniştea interioară.


157 afișări2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

2 Comments


Anca Mariana
Anca Mariana
Jul 18

Va multumesc dle dr Ivan Vatamanesku pentru deosebita grija si implicare pe tot parcursul “calatoriei mele” alaturi de dvs !Am cei mai minunati sani😉! Recomand cu incredere!Va multumesc!🙏

Like

Monica Popescu
Monica Popescu
Feb 03

Imi doresc sa va transmit un feedback pozitiv cu privire la experienta mea recenta in cadrul procedurii de injecatare a acidului pentru buze. Ati demonstrat o atentie deosebita la detalii,iar rezultatele prcedurii au fost minunate. Experienta mea cu dumneavoastra a fost extrem de placuta,iar profesionalismul de care ati dat dovada ma face sa simt ca am facut cea mai buna alegere. Totul a decurs fara probleme, iar rezultatele au depasit asteptarile mele. Va multumesc pentru abordarea atenta si calitatea serviciilor oferite.

Like
bottom of page