Rinoplastie Primara
Un chip armonios poate fi cea mai mare dorinta a persoanelor care sunt nemultumite de aspectul acestuia, iar nasul reprezinta cel mai important element care poate schimba fizionomia unei persoane.
Nasul este partea cea mai vizibila si impunatoare a fetei, dimensiunea si forma caracterizeaza definitia fetei. Increderea in sine este o conditie esentiala pentru sanatatea si viata de societate in care traim.
Ce este Rinoplastia?
Rinocorectia sau rinoplastia este o interventie chirurgicala estetica care se adreseaza piramidei nazale (nasului), aceasta operatie imbunatateste atat aspectul nasului cat si al intregii fete. Rinoplastia reda forma naturala a nasului prin repararea sechelelor unor traumatisme dobandite anterior sau corectarea posibilelor deformari ereditare, fiind una dintre cele mai solicitate operatii.
Chirurgul plastic poate modifica forma nasului prin micsorarea sau marirea acestuia, dupa caz, modificarea dorsului, a varfului si a narinelor. De asemenea, tot in cadrul operatiei de rinoplastie se rezolva si problemele functionale, adica respiratia dificila (operatia pentru deviatie de sept).
Chiar si micile modificari la nivelul nasului pot determina rezultate excelente. Operatia de rinoplastie este considerata una dintre cele mai dificile si mai minutioase din chirurgia estetica, intrucat diferenta intre un rezultat satisfacator si unul nesatisfacator poate consta in doar cativa microni de milimetri pentru chirurg!
Ce pacienti pot beneficia de Rinoplastie?
Pacientii trebuie sa aiba varste de minim 16 ani pentru fete si minim 18 ani pentru baieti, deoarece este varsta la care forma nasului este deja stabilizata si oasele s-au maturizat (pacientii care nu au varsta de 18 ani impliniti este necesar obligatoriu si consemtamantul unui parinte, cher si la consultatie).
La persoanele adulte nu exista limita de varsta daca are un suflet tanar, astfel incat modificarile sa se armonizeze perfect si realist cu fizionomia persoanei.
Rinoplastia se poate face in scop pur estetic, pentru motive reconstructive sau pentru rezolvarea unor probleme de respiratie. Rinoplastia va poate ajuta sa va imbunatatiti infatisarea si, mai ales, increderea in dumneavoastra. Pacientii trebuie sa aiba asteptari realiste de la operatie, de aceea este foarte important pentru chirurg sa stie la ce se asteapta pacientul si care sunt dorintele sale in acest sens. Sperantele si asteptarile pacientului trebuie sa coincida in mare parte cu realitatea, privind ceea ce se poate obtine prin operatia de rinoplastie.
Riscurile operatiei
Asa cum bine stiti, nu exista operatie care sa nu implice un risc, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca, atunci cand operatia este facuta de un chirurg plastician experimentat, complicatiile sunt rare si de obicei minore. De asemenea, este bine de stiut ca exista diferente foarte mari intre pacienti, in ceea ce priveste capacitatea de vindecare, astfel ca rezultatul nu este niciodata complet previzibil. Dupa rinoplastie, pe tegumentul (pielea) piramidei nazale (nasului) pot aparea mici puncte rosii datorate spargerii unor vase mici de sange. In ceea ce priveste cicatricile, ele nu se observa daca se practica metoda inchisa, iar cand se practica metoda deschisa, ele sunt foarte putin vizibile.
Indicatii postoperatorii
Interventia este una dintre cele mai dificile si mai delicate din chirurgia estetica. De aceea este foarte importanta consultatia cu medicul chirurg de cate ori simtiti nevoia pentru a putea fi pe deplin inteles. Pacientul trebuie sa fie bine informat despre toate aspectele operatiei si orice nelamurire trebuie adresata medicului.
In primul rand, trebuie sa descrieti medicului ce va deranjeaza la aspectul prezent al nasului si cam cum ati vrea sa arate in urma operatiei. Daca aveti poze ale unor nasuri apropiate de idealul dumneavoastra de nas, este bine sa le aduceti la consultatie. Medicul dvoastra va va spune daca se poate obtine ceea ce dorirti, si poate sa va faca o simulare pe calculator pentru a avea o idee a modului cum ati arata cu noua forma a nasului. Operatia se efectueaza sub anestezie generala si dureaza intre 2 si 4 ore, in functie de complexitatea nasului.
Trebuie sa ii spuneti medicului despre alte boli suferite, despre interventii anterioare la nivelul piramidei nazale, alergii la medicamente. Inainte de operatie medicul va va recomanda analizele uzuale, o radiografie sau CT de craniu, precum EKG si Rx pulmonar.
Nu mancati si nu beti nimic minim cu 8 ore inaintea operatiei.
Este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, precum ibuprofenul si vitamina E cu 2 saptamani inainte de operatie.
De regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale, de aceea atunci cand programati operatia trebuie sa tineti cont si de acest aspect.
Nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea.
Trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale precum: hipotensiune sau hipertensiune arteriala, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente.
Trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact.
Daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va reapucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie.
Evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie.
In cazul in care veti raci sau veti face o infectie de orice fel, operatia trebuie obligatoriu amanata pana dupa vindecarea completa.
Inainte de operatie se recomanda sa indepartati: fardurile de pe fata, genele false, lentilele de contact si bijuteriile.
Tipuri de operatie
Se poate face in doua moduri: inchis sau deschis. Chirurgul este acela care decide care dintre cele doua tipuri este indicat in fiecare caz.
Rinoplastia inchisa – este indicata numai in anumite cazuri, anume in cele in care modificarile care sunt necesare nu sunt mari, intrucat operatia permite un acces destul de limitat. Prin rinoplastia inchisa nu se pot face la fel de multe modificari ca in cea deschisa. Astfel, este indicata la pacientii la care varful nasului este in limite normale si nu necesita neaparat modificari si la cei la care narinele sunt suficient de mari pentru acces. Permite indepartarea cocoasei, ridicarea sau coborarea varfului, interventii la nivelul septului si cornetelor. Avantajele rinoplastiei inchise sunt lipsa unor cicatrici externe (inciziile se fac doar pe interior), ca si un edem mai putin intens si care se rezolva mai rapid.
Rinoplastia deschisa – este indicata in majoritatea cazurilor. Permite un acces larg si multiple modificari, intrucat totul se face la vedere. Dezavantajele constau in prezenta unei mici cicatrici la nivelul columelei si un edem al nasului mai prelungit, ambele cu evolutie foarte buna in timp.
Spitalizarea postoperatorie
In general, dupa operatia de rinoplastie este necesara o spitalizare de o zi, pentru a ramane sub supravegherea personalului medical. In aceasta perioada vi se vor administra antibiotice, in scop profilactic. Pacienta/pacientul obligatoriu ramane peste noapte sub supraveghere in clinica. La externare primiti tratament pentru 5 zile si toate recomandarile necesare pentru o evolutie foarte buna.
Recuperarea postoperatorie
In primele zile dupa rinoplastie, pacientul isi poate simti fata umflata, cu edem si echimoze in special la nivelul pleoapelor inferioare. In acest caz, trebuie aplicate comprese reci care vor reduce evident aceasta simptomatologie, insa trebuie sa stiti ca, de regula, echimozele si edemul persista in prima saptamana. De asemenea, nu trebuie sa fiti speriati daca in primele zile dupa operatie aveti o usoara sangerare. Pana la sfarsitul primei saptamani, atela si firele sunt scoase. Timp de 2 saptamani dupa rinoplastie trebuie evitate activitatile solicitante, care pot creste tensiunea arteriala, fapt ce ar favoriza unele sangerari. La pacientii care poarta ochelari, pe o perioada de 6-8 saptamani este contraindicat ca acestia sa se sprijine pe piramida nazala. Dupa scoaterea atelei si pana la aproximativ 3-6 luni persista un usor edem in functie de ten, care cu timpul se va diminua.
Rezultate
Cheia obtinerii unor rezultate satisfacatoare este ca pacientul sa inteleaga exact ce se poate obtine prin operatie si ce nu. Prezenta forma a nasului restrictioneaza in multe feluri rezultatul; este foarte dificil, daca nu imposibil sa se modifice drastic forma nasului si sa se obtina un nas visat de pacient, mentinand in acelasi timp o structura stabila si rezistenta. Trebuie ca pacientul sa inteleaga ca rezultatul depinde in mare masura de forma nasului de la care se porneste si chiar modificari minime de ordinul milimetrilor pot avea un impact pozitiv asupra intregii piramide nazale.
Complicatii
Ca orice alta operatie, si operatia de rinoplastie implica riscuri, putand aparea in orice moment diverse complicatii care trebuie prevenite si tratate. Printre acestea se numara: sangerare, aparitia hematonului, in special la nivelul septului care atunci cand apare trebuie evacuat, infectii, traumatisme imediate postoperatorie, etc.
Efecte adverse
Efectele adverse apar in mod normal, sunt temporare si dispar in timp; ele sunt mai intense sau mai putin intense in functie de pacient si fac parte din perioada de recuperare si vindecare normala. Este bine ca pacientul sa stie de ele si sa stie ca pana la obtinerea imaginii noi atat de dorite trebuie sa treaca prin anumite etape mai putin placute. Multi pacienti imediat dupa operatie se simt dezamagiti si deprimati de rezultatul obtinut, din cauza edemului si echimozelor. Aspectul initial este foarte departe de rezultatul final si cheia trecerii peste aceste momente este rabdarea. Rabdarea in cazul operatiei de rinoplastie trebuie sa fie incomparabil mai mare decat in alte interventii estetice, care poate dura si un an de la operatie.
Concluzii
Rinoplastia realizeaza un echilibru estetic al fetei, rezultatul fiind cresterea increderii in sine. De aceea, in cazul in care aspectul nasului dumneavoastra va deranjeaza sau vi se pare ca nu este deplin armonizat cu fizionomia dumneavoastra, apelati cu incredere pentru un consult.
Este singura modalitate in care puteti afla cu siguranta daca rinoplastia este o solutie si pentru dumneavoastra.
Poze Inainte si Dupa Operatie
2,800 - 3,500 €
Elisabeta M.
Va multumesc domnule doctor Ivan Vatamanesku pentru cei mai frumosi sani !
Sahar A.
Multumesc dl Ivan Vatamanesku pentru cele mai frumoase buze!
Recomand cu incredere cel mai profesionist doctor!