Sindromul de Canal Carpian
Canal Carpian
Compresia nervului median afectiune cunoscuta sub numele de Sindrom de Tunel Carpian, reprezinta una din problemele din ce in ce mai intalnite in randul persoanelor cu diferite varste si ocupatii. Sindromul de canal carpian apare datorita compresiei unui nerv (nervul median, prin intermediul caruia simtim primele 3 degete ale mainii) la nivelul articulatiei pumnului. Durerile si “amorteala” degetelor te pot impiedica sa iti desfasori activitatea in mod normal, facandu-ti munca si somnul dificil. Sindromul tipic de canal carpian include durere de-a lungul incheieturii si amorteala in degetul mare, degetul aratator si degetul mijlociu. Pe masura ce presiunea asupra nervului continua, portiuni din nerv pot fi distruse ireversibil, durerea crescand in intensitate si existand posibilitatea pierderii masei musculare proprii degetului mare. Tratamentul canalului carpian incepe cu masuri nechirurgicale pentru diminuarea durerii si a inflamatiei. Totusi, in multe cazuri, operatia este necesara.
Ce pacienti pot beneficia?
Orice barbat sau femeie care simte amorteala si furnicaturi in degete, cat si durere ca urmare a presiunii exercitate asupra nervului median este un candidat bun pentru aceasta operatie.
Cauzele aparitiei
Acestei afectiuni sunt deseori necunoscute de pacient, insa se pot datora sarcinii, diabetului, bolilor tiroidiene, afectiunilor inflamatorii sau legate de reumatism, luxatiilor sau diverselor traumatisme repetate, munca la calculator, anumite profesii ce implica manevrare sau miscari repetate.
Semne si simtome
In functie de gravitatea afectiunii, simptoamele pacientilor cu sindrom de tunel carpian sunt diverse, acestia acuzand de cele mai multe ori durere intensa sau difuza, cu arie de acoperire larga, incepand din zona cotului sau chiar a umarului pana la buricele degetelor.
Compresia nervului median poate, de asemenea, sa produca senzatii de crampe, intepaturi, arsuri, parestezii, furnicaturi sau chiar de amorteala totala sau racire a degetelor sau palmei. In majoritatea cazurilor, durerile sunt resimtite noaptea, la nivelul principalelor patru degete, degetul mic fiind de cele mai multe ori neafectat.
Interventia chirurgicala
Operatia este facuta in general cu anestezie locala si presupune o incizie de 3-5 cm la incheietura mainii prelungita in palma; ligamentul este identificat si sectionat pentru a decomprima nervul median. Nervul este inspectat cu ajutorul lupelor chirurgicale si daca se impune “teaca” lui va fi indepartata. Marea majoritate a pacientilor vor simti in scurt timp cum scapa de dureri, amorteala si furnicaturi; la altii recuperarea poate dura mai mult timp.
Recuperare postoperatorie
Firele de sutura se extrag dupa 10-14 zile. In aceasta perioada evitam traumatismele locale, expunerea la temperaturi neadecvate. Vom aplica imobilizare atela pentru 7-10 zile.
Care sunt riscurile?
Cele mai frecvente sunt aparitia hematoamelor , infectiei si dehiscenta plagii. O astfel de complicatie poate necesita o reinterventie minora.
Concluzii
Daca doriti sa scapati de griji va asteptam pentru cele mai bune indicaţii de tratament adaptate, Sindrom de Tunel Carpian şi tipului de vindecare estetic. Pentru a va veni in ajutor, tot ce aveti nevoie e sa apelati cu incredere!